Obezita je jednou z najzávažnejších ochorení dnešnej doby a trpí ňou veľké množstvo ľudí. Svojím spôsobom stravovania, vieme ovplyvniť veľké množstvo rôznych ochorení, vrátane obezity. Rastlinné a živočíšne potraviny, predstavujú pre naše telo výživu, ktorá je dôležitá nielen vo vývoji človeka ale aj pri prevencii rôznych druhov chorôb. Inovatívny výskum a vzdelávanie v oblasti výživy, teda poskytuje základ pre riešenie problémov súvisiacich so zdravím a umožňujú jednotlivcom žiť zdravší a produktívnejší život.
Vedci z univerzity v Michigane zistili, že zjedenie jedného hotdogu vám môže vziať až 36 minút života. Vo svojej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise „Nature Food“, vedci skúmali 5853 potravín v americkej strave a merali ich účinky v minútach zdravého života, ktoré získali alebo stratili. Ak napríklad zjete banán, pridáte si až 13,5 minút života, naopak ak zjete pizzu uberiete si 7,8 minút zdravého života. Veľmi prekvapivo v tomto teste obstáli hranolky, ktoré nezaraďujeme k najzdravším potravinám, no napriek tomu vám pridajú 1,5 minút života.
Sendvič s arašidovým maslom a džemom: +33,1 minút |
Pečený losos: +13,5 minút |
Banán: +13,5 minút |
Paradajka: +3,8 minút |
Avokádo: +2,8 minút |
Hranolky: +1,5 minút |
Cheddar: -1,4 minút |
Slanina: -6,5 minút |
Pizza: -7,8 minút |
Dvojitý cheeseburger: -8,8 minút |
Nealkoholický nápoj: -12,4 minút |
Hotdog: -36,3 minút |
Tento výskum vychádza zo štúdie s názvom „Global Burden of Disease“, ktorá meria chorobnosť spojenú s výberom jedla. Okrem výhod na zdravie človeka, je možné dosiahnuť aj environmentálne výhody, ktoré ovplyvňujeme výberom našej stravy. Medzi tieto faktory, patrí napríklad používanie množstva vody pri výrobe potravín, či používanie pesticídu na vypestovanie rastlín a mnoho ďalších. Ak je potravina zaradená medzi „dobré“ potraviny v rámci výživy, nemusí byť takto radená aj v rámci environmentálnej záťaže. Práve z toho dôvodu je veľmi zložité nájsť rovnováhu v stravovaní, ktorá bude prospešná pre ľudí ale aj životné prostredie.
Pestovanie ovocia a zeleniny, môže priniesť viac škody ako úžitku a spôsob, akým sú potraviny vypestované vplýva na životné prostredie. Energetická záťaž pri výrobe istého druhu potravín je taktiež veľmi relevantnou témou v tejto problematike. Spotreba napr. elektrickej energie pri strojovej výrobe zanecháva veľkú environmentálnu stopu. Potraviny sú v dnešnej dobe vyrábané vo veľmi veľkom množstve, ktoré ľudia nedokážu spotrebovať.
Nadspotreba je veľkým problémom, keďže množstvo potravín je zbytočne vyhodených a nikto z nich nemá úžitok. Pohyb a fyzická aktivita ľudí sa postupom rokov výrazne znížila, no konzumácia jedál je naopak enormne rastúca. To všetko vplýva na choroby dnešnej doby akými je rakovina, cukrovka, vysoký krvný tlak a vyššie spomínaná obezita. Už mladí ľudia majú vážne problémy v stravovaní a nevedia si zvoliť tú správnu cestu v životnom štýle.
Samotné rozpoznanie, toho čo je zdravá strava nestačí na to, aby sa dosiahli výrazne zmeny životného štýlu obyvateľstva. Existuje veľké množstvo vstupných faktorov, ktoré ovplyvňujú stravovacie návyky človeka. Prvotné návyky stravovania sa človek učí od svojich rodičov a závisia od prostredia v ktorom vyrastá. Následne ho ovplyvňujú iné okolité vplyvy ako sú napr. reklamy na potraviny, preferencie spoločnosti, ale aj vlastné preferencie a úsudok.
Hotdog predstavuje stratu 36 minút, orechy a strukoviny obstáli dobre
Jednou z potravín, ktorú vedci podrobne skúmali bol práve hovädzí hotdog. Jeho 61 gramov spracovaného mäsa, ho dostalo na úroveň straty 27 minút. Po zohľadnení ostatných zložiek, ako je sodík a transmastné kyseliny, sme sa dostali ku konečnej strate 36,3 minút. Naopak konzumácia potravín, ako sú orechy, strukoviny, morské plody, ovocie a zelenina neobsahujúca škrob, obstáli veľmi dobre. Boli zistené ich preukázateľné účinky na zdravie človeka.
Ak si však myslíte, že ak zjete hotdog a za tým si dáte banán, znížite tak dopad na svoje zdravie, ste na omyle. Index nebol vyvinutý na to aby sa vzájomne rušili škodlivé účinky potravín, tými dobrými. Bol vyvinutý, aby uľahčil výber potravín a tak zvýšil celkové zdravie obyvateľstva. Nejde o veľké zmeny v stravovaní človeka, naopak ide o malé zmeny, ktoré majú mať však maximálny prínos v zdraví populácie.
Celý výskum si vyžadoval spoluprácu odborníkov z rôznych oblasti, ktoré by mali viesť ku zlepšeniu zdravia. Vo všeobecnosti však platí, že udržiavanie zdravého životného štýlu, bez ohľadu na výskum prináša pozitívne účinky na kvalitu nášho života. Jednoduché uvažovanie nám dá odpoveď na to, čo by sme mali do našej stravy zaradiť a čo nie. Medzi zdravé potraviny zaradzujeme ovocie, zeleninu, strukoviny, rôzne druhy orechov, či bielkoviny živočíšneho alebo rastlinného pôvodu.
Samozrejme platí, že „všetkého veľa škodí“ a prebytočné množstvo telo nedokáže efektívne spracovať. Taktiež vynechanie istého druhu potravín, predstavuje pre telo nedostatok živín a vitamínov potrebných na správne fungovanie celého organizmu. Napriek tomu, že vám štúdia nedá jasný návod ako sa stravovať, môže vám pomôcť robiť lepšie rozhodnutia pri výbere potravín. Ak vám ostane v pamäti, čo i len trocha informácii o tom ako vám jedlo môže pridať alebo ubrať minúty vášho života, je to dobrým začiatkom na ceste za zdravým telom a životom. Pri najbližšom nákupe si môžete spomenúť na túto štúdiu a zvážiť, čo vo vašom nákupnom košíku nemá miesto.