Aký je rozdiel medzi streetfood a fastfood?

Za posledné roky sme mohli spozorovať novinku v rámci gastronómie, ktorú poznáme pod názvom „Street food“, čo v doslovnom preklade znamená „pouličné jedlo“. Mnohí z nás si môžu tento pojem zameniť so slovným spojením „fast food“. Avšak, medzi týmito pojmami existuje značný rozdiel a my sa dnes pozrieme na to, čo je charakteristické pre každé z týchto slovných spojení.

Street food

Už v starovekom Grécku sa objavujú prvé náznaky pouličného jedla, ktorým boli malé vyprážané ryby. Taktiež, boli nájdené dôkazy o veľkom počte pouličných predajcov jedla v Pompejách. Pouličné jedlo bolo rozšírené aj v starovekom Ríme medzi chudobnými obyvateľmi miest. Typickým jedlom bola napríklad Cícerová polievka s chlebom a obilnou kašou. V starovekej Číne sa pouličné jedlo predávalo najmä chudobným, avšak aj bohatí obyvatelia posielali sluhov, aby im nakúpili pouličné jedlo. Tento druh jedla pozostáva z potravín alebo nápojov, ktoré predávajú predajcovia na ulici alebo na inom verejnom mieste.

Veľmi často sa takéto jedlo predáva z prenosného stánku alebo vozíka s jedlom, pričom je určené na okamžitú konzumáciu. Takýto typ stravovania ste mohli vidieť napríklad v amerických seriáloch, či filmoch, kde si ľudia na ulici kupovali, napríklad párok v rožku z prenosného vozíka. Takto pripravované jedlá sú väčšinou omnoho lacnejšie ako jedlá v reštauráciách. Mnoho ľudí po celom svete konzumuje toto jedlo každý deň a spolieha sa na rýchly prístup a lacný servis. Predstavuje to rýchly spôsob dodania energie, najmä pre pracujúcich ľudí, ktorý nemajú dostatok času. Typickým príkladom tohto stravovania je Ázia, kde nájdete takéto jedlo takmer na každom kroku. Tento trend stravovania sa rozšíril aj u nás a môžeme často pozorovať, rôzne väčšie podujatia, kde sa stretnú ľudia, ktorí pripravujú rôzne druhy tohto jedla.

Fast food

Rýchle občerstvenie je druh jedla, ktorý je vyrábaný hromadne zväčša z polotovarov a pri jeho predaji sa kladie veľký dôraz na rýchlosť obsluhy. Cieľom tejto obchodnej stratégie je uspokojiť väčší počet zákazníkov, v čo najkratšom čase. Už v minulosti bol takýto typ jedla obľúbený medzi zaneprázdnenými cestujúcimi, či pracovníkmi, ktorí nemali čas sadnúť si do reštaurácie. Tým, že sa prioritou stála rýchlosť obsluhy, sa zabezpečilo, že zákazníci s obmedzeným časom neboli nútený čakať na prípravu jedla. Príkladom sú ľudia, ktorí sa ponáhľali domov za svojou rodinou alebo tí, ktorí mali obmedzený čas na obednú prestávku.

Tradičnú rodinnú večeru alebo obed, čoraz častejšie nahrádza konzumácia rýchleho občerstvenia. V roku 2018 sa celosvetová hodnota odvetvia rýchleho občerstvenia odhadovala na 570 miliárd dolárov. Reštaurácie s rýchlym občerstvením sa často vyznačujú schopnosťou podávať jedlo cez „drive-through“ alebo „drive- in“, kedy si jedlo vyzdvihnete priamo z vášho vozidla. Tieto predajne jedla nemusia poskytovať žiadne miesto na sedenie, alebo prístrešok. Veľa známych predajní rýchleho občerstvenia vzniká na základe „franchisingu“, čo znamená, že majú jednotný vzhľad ako aj štandardizované potraviny dodávané do každej predajne.

Konzumácia rýchleho občerstvenia je okrem iného spojená s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou hrubého čreva, obezitou, vysokou hladinou cholesterolu, stavmi inzulínovej rezistencie, či depresiami. Tieto jedlá obsahujú veľké množstvo tukov, cukru a soli, ktoré nepriaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Ľudia pracujúci v tomto odvetví sú často vystavený tlaku a pracujú za nízke mzdy. Obchodný model rýchleho občerstvenia spočíva teda v nízkych mzdách, neexistujúcich výhodách pre zamestnancov a dlhom pracovnom čase.

Street foodFast food
Kvalitné suroviny
Rozličné druhy jedla (zahraničná kuchyňa)
Priemerná rýchlosť prípravy jedla
Priemerné ceny
Relatívne dobré pracovné podmienky
Zväčša nie je vytvorené miesto na sedenie
Miesta dostupné skôr pešou chôdzou
Osobné vyzdvihnutie
Polotovary
Podobné jedlá v každej prevádzke
Veľmi rýchla príprava jedla
Nízke ceny
Práca pod tlakom, nízke mzdy
Možnosť sadnúť si, najesť sa v prevádzke
Možnosť „drive-in“
Donáška jedla
Porovnanie medzi fastfoodom a streetfoodom.

One comment

  1. Dobrý deň.Chcela by som si otvoriť prevádzku.. predaj grilovaných kurčiat, Neviem do akého typu prevádzky to mám zaradiť .Za radu ďakujem

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *